Η αφαίρεση γαστρικού δακτυλίου προκύπτει ως ανάγκη όταν δεν επιφέρει έλεγχο στο σωματικό βάρος ή δημιουργεί προβλήματα στην υγεία του ασθενή. Ο ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος λειτουργεί σαν «ζώνη» γύρω από το άνω τμήμα του στομάχου, που περιορίζει την λήψη τροφής. Μια απλή ιδέα που έτυχε μεγάλης αποδοχής απο τους ασθενείς και υιοθετήθηκε από πολλούς χειρουργούς. Οι λόγοι συνοψίζονται στην ταχεία ανάρρωση, στις μηδενικές πρώιμες επιπλοκές και την αποφυγή μεταβολών στην φυσιολογική ανατομία του στομάχου.
Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του ήταν μια αρκετά ικανοποιητική απώλεια βάρους και σημαντική βελτίωση των συνυπαρχόντων νοσημάτων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. Ωστόσο στο πλαίσιο της μεταβλητότητας που προσφέρει η ρυθμιζόμενη διάταξή του είναι απαραίτητες οι συχνές επισκέψεις για ρύθμιση. Η κακή συνεργασία χειρουργού και ασθενούς στο θέμα των τακτικών ελέγχων και ρυθμίσεων προδιαθέτει σε πληθώρα προβλημάτων.
Διεθνείς μελέτες σε ασθενείς που τοποθέτησαν γαστρικό δακτύλιο, έδειξαν ότι 2 στους 10 ασθενείς θα χρειασθεί να τον αφαιρέσουν.
ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΓΙΑ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΓΑΣΤΡΙΚΟΥ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ
- Η μετακίνησή του, η οποία μπορεί να συμβεί μήνες ή χρόνια μετά την πρώτη επέμβαση. Το αποτέλεσμα είναι το τμήμα του στομάχου πάνω από το δακτύλιο (τμήμα υποδοχής της τροφής) να μεγαλώσει-διαταθεί. Η κατάσταση απαιτεί επανατοποθέτηση στη σωστή θέση ή αφαίρεση του γαστικού δακτυλίου.
- Η διάβρωση του στομάχου, που είναι πιο πιθανή όσο πιο σφικτός είναι ο δακτύλιος. Τελικά αυτός εισχωρεί στο στομάχι και καθίσταται μη λειτουργικός. Η λύση δίνεται χειρουργικά με την αφαίρεση του δακτυλίου.