ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ – ΝΕΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΟΥΣ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ ΙΙ
Ο όρος μεταβολικό σύνδρομο περιγράφει μία ομάδα παραγόντων κινδύνου που οδηγούν σε υψηλό ποσοστό ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Προκειμένου να ανακόψουμε την εξέλιξη του μεταβολικού συνδρόμου χρησιμοποιούμε μεθόδους ελέγχου του σωματικού βάρους, φαρμακευτική αγωγή για την υπεργλυκαιμία, τα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων, αρτηριακής πίεσης, καθώς και υποστηρικτική θεραπεία για μεταβολή του τρόπου ζωής.
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Με την εισαγωγή των νέων λαπαροσκοπικών μεθόδων για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αποκαλύφθηκε η ευεργετική τους δράση και στον έλεγχο των παραγόντων κινδύνου που συνιστούν το μεταβολικό σύνδρομο. Έτσι γεννιέται η μεταβολική χειρουργική και ξεκινά η μελέτη των επιμέρους παραγόντων που βελτιώνονται ή θεραπεύονται με αυτή.
Οι πρώτες ενδείξεις βελτίωσης του μεταβολικού προφίλ ασθενών (συμπεριλαμβανομένης και της βελτίωσης του διαβήτη) έρχονται το 1987. Η χειρουργική του στομάχου όταν εφαρμόζεται σε παχύσαρκους ασθενείς έχει ευεργετικά αποτελέσματα στον έλεγχο του σακχαρώδη διαβήτη.
Αποκαλύπτεται ότι είναι 4πλάσια τα ποσοστά επιτυχίας ελέγχου του σακχαρώδη διαβήτη για όσους είχαν χειρουργηθεί σε σχέση με όσους υπεβλήθησαν σε θεραπεία με φάρμακα. Και πέραν τούτου η βελτίωση των μεταβολικών παραμέτρων δεν έπεται της απώλειας βάρους από το χειρουργείο αλλά προηγείται αυτής.
Η τελευταία είναι μια πολύ σημαντική παρατήρηση που αποδεικνύει ότι η χειρουργική παρέμβαση δεν περιορίζεται μόνο στο να μειώσει την πρόσληψη τροφής αλλά ενεργοποιεί μηχανισμούς που έχουν επίδραση στον μεταβολισμό αυτόν καθ’αυτόν. Ο ρόλος του στομάχου και του εντέρου ως ρυθμιστικοί παράγοντες του μεταβολισμού στον οργανισμό δεν χωράει πλέον αμφισβήτηση. Πρέπει όμως να καθοριστούν όρια που να υπαγορεύουν τις ενδείξεις για χειρουργική επέμβαση όταν κύριο μέλημα μας είναι ο έλεγχος μεταβολικών παραγόντων και όχι η νοσογόνος παχυσαρκία.
Το 2010 επιστημονικές μελέτες επί του θέματος επικυρώνουν τις παρατηρήσεις των προηγουμένων ετών, ότι δηλαδή οι ίδιες επεμβάσεις που αντιμετωπίζουν την παχυσαρκία βελτιώνουν ή εξαλείφουν και τον σακχαρώδη διαβήτη σε ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος 35 και πάνω. Μένει να εξετασθεί τί συμβαίνει στους ασθενείς με χαμηλότερο σωματικό βάρος, αν δηλαδή η ευεργετική επίδραση των επεμβάσεων ισχύει και για αυτούς.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Το 2016 είναι η χρονιά που εκδόθηκαν σαφείς οδηγίες όσον αφορά την προτεινόμενη θεραπεία στους ασθενείς με μεταβολικά νοσήματα:
«Η χειρουργική επέμβαση πρέπει να προτείνεται ως επιλογή για να θεραπεύσει τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ σε παχύσαρκους ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος πάνω από 40 ή πάνω από 35 όταν η αποκατάσταση φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης δεν επέρχεται με διατροφικές αλλαγές και φαρμακευτική αγωγή.
Επίσης πρέπει να εξετάζεται ως τρόπος επίτευξης ελέγχου του διαβήτη σε ασθενείς με δείκτη μάζας σώματος μεταξύ 30 και 35 όταν η ενδεικνυόμενη φαρμακευτική θεραπεία δεν αποδίδει.
Τα παραπάνω εφαρμόζονται σε εξειδικευμένα κέντρα για τον διαβήτη και την χειρουργική του στομάχου- εντέρου και η συνδρομή διαφόρων ειδικοτήτων είναι απαραίτητη για την λήψη αποφάσεων.
Η ιατρική κοινότητα θα πρέπει να αναγνωρίσει την μεταβολική χειρουργική ως κατάλληλη παρέμβαση στον διαβήτη τύπου ΙΙ για τους παχύσαρκους ασθενείς .»
Delegates of the 2nd Diabetes Surgery Summit