ΟΞΕΙΑ ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ

Σκωληκοειδίτιδα είναι η φλεγμονή της σκωληκοειδούς αποφύσεως που συνήθως προκαλείται από απόφραξη του αυλού της.

ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Η σκωληκοειδής απόφυση έχει άλλοτε άλλη θέση στην κοιλιά. Το μήκος της επίσης ποικίλει δίνοντας πλειάδα πιθανών ενοχλημάτων ή συμπτωμάτων που ο χειρουργός καλείται να ερμηνεύσει σωστά. Τα πλέον συνήθη συμπτώματα είναι πόνος στην κοιλιά, πυρετός και ανορεξία.

ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ο έλεγχος με υπερηχογράφημα αποκαλύπτει την εικόνα της φλεγμονής. Όταν τελικά τεθεί η ένδειξη για χειρουργείο, τότε η λαπαροσκόπηση αποτελεί την ενδεικνυόμενη μέθοδο. Για τον χειρουργό η αφαίρεση της σκωληκοειδούς με λαπαροσκόπηση προσφέρει εικόνα όλης της κοιλιάς και αντιμετώπιση κάθε πιθανής παθολογίας. Για τους ασθενείς η λαπαροσκόπηση απαλλάσει σε μεγάλο βαθμό από τον μετεγχειρητικό πόνο και τις αντιαισθητικές ουλές. Τρείς μικρές οπές είναι αρκετές για την εκτέλεση της επέμβασης.

Λαπαροσκοπικά η έκπλυση και ο καθαρισμός της κοιλιάς από τα υπολείμματα της φλεγμονής είναι σχολαστικός και τοποθετείται λεπτός παροχετευτικός σωλήνας, για να απομακρύνονται τα ρυπαρά υγρά μετά το χειρουργείο.

Έξτρα πλεονέκτημα της λαπαροσκοπικής μεθόδου εκτός της μικρής νοσηλείας και του άριστου αισθητικού αποτελέσματος είναι η κατά πολύ μικρότερη συχνότητα διαπύησης του χειρουργικού τραύματος.

Η ανάρρωση δεν απαιτεί πάνω απο ένα ή δύο βράδια παραμονής στο νοσοκομείο και οδηγίες για ελαφρά διατροφή 10 περίπου ημερών. Η χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής μετά το χειρουργείο εξαρτάται των ευρημάτων και είναι σε συνάφεια με τη βαρύτητα της φλεγμονής.

ΣΚΩΛΗΚΟΕΙΔΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ – ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Η λαπαροσκοπική αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης είναι δυνατότητα ιδιαιτέρως χρήσιμη σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Στην ηλικιακή αυτή ομάδα τα αίτια του πόνου μπορεί να οφείλονται σε παθήσεις των γυναικολογικών οργάνων και όχι σε σκωληκοειδίτιδα.

Ο σχολαστικός προεγχειρητικός έλεγχος που περιλαμβάνει και γυναικολογική εξέταση με υπερηχογράφημα είναι λοιπόν επιβεβλημένος. Στις περιπτώσεις αναγνώρισης γυναικολογικών παθήσεων, εξειδικευμένος χειρουργός-γυναικολόγος της ομάδας μας καθοδηγεί την περαιτέρω αντιμετώπιση. Κύστεις ωοθηκών, ρήξη ωχρού σωματίου, εξωμήτριος κύηση, πυελική φλεγμονή ή απλά δυσμηνόρροια είναι καταστάσεις που πρέπει να αναγνωρισθούν.

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα όμως είναι μία πάθηση που αφορά και την περίοδο της εγκυμοσύνης. Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση, το υπερηχογράφημα και τις αιματολογικές εξετάσεις. Έλεγχος επίσης της κατάστασης του εμβρύου διενεργείται απο ιατρό γυναικολόγο.

Σε γενικές γραμμές παρακολουθούμε την εξέλιξη της νόσου και δίνουμε έμφαση στην συντηρητική – αντιβιωτική αγωγή. Όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν παρεμβαίνουμε για να αφαιρέσουμε την σκωληκοειδή απόφυση. Τελευταίες μελέτες έχουν δείξει ότι η λαπαροσκοπική μέθοδος είναι κατάλληλη κατά την διάρκεια του δεύτερου και τρίτου τριμήνου και δεν επηρεάζει το έμβρυο.

Όπως και στους υπέρβαρους ή παχύσαρκους ασθενείς έτσι και στην εγκυμοσύνη προτιμάμε την λαπαροσκόπηση γιατί το τραύμα για να ανευρεθεί και να αφαιρεθεί η σκωληκοειδής απόφυση με την ανοικτή μέθοδο είναι μεγαλύτερο και η προσπέλαση δυσκολότερη.

Η εγκυμοσύνη δεν επηρεάζεται απο τις φλεγμονές της σκωληκοειδούς όταν υπάρχει συνεργασία χειρουργού και γυναικολόγου και γίνεται έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

ΨΑΧΝΕΤΕ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΑΣ;

Call Now Button