Η χοληδόχος κύστη ή χολή αποτελεί ένα ρεζερβουάρ συστατικών που είναι απαραίτητα για τη διαδικασία της πέψης. Η διαταραχή στη σύσταση αυτών των συστατικών προκαλεί τη δημιουργία λίθων και λάσπης. Πριν όμως φθάσουμε στην αφαίρεση της χολής ας κατανοήσουμε τα συμπώματα που προκαλούνται.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Οι πέτρες και η λάσπη μπορεί να προκαλέσουν πόνο (κωλικό) και δυσπεψία ή να αποτελέσουν τυχαίο εύρημα σε ένα υπερηχογράφημα. Η διάταση (ύδρωπας) της χολής οφείλεται στην απόφραξή της από τις πέτρες και προκαλεί πόνο. Η φλεγμονή του τοιχώματος της (χολοκυστίτιδα) είναι το αποτέλεσμα της συσσώρευσης μικροβίων και προκαλεί πόνο και πυρετό. Τέλος οι πολύποδες, αποτελούν μέρος της εσωτερικής επένδυσης της χολής και δεν δίνουν συμπτώματα.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
- Δεδομένου του ότι δεν υπάρχει φαρμακευτική ή άλλη θεραπεία που να διαλύει τις πέτρες και τη λάσπη, αυτή συνίσταται στην αφαίρεση της χολής.
- Ο ύδρωπας που προκαλείται από λιθιασική απόφραξη αντιμετωπίζεται το ίδιο με τη λιθίαση, δηλαδή με αφαίρεση της χολής.
- Στη χολοκυστίτιδα έχει θέση τόσο η συντηρητική όσο και η χειρουργική θεραπεία. Η πορεία της νόσου θα καθορίσει αν ο ασθενής θα χειρουργηθεί.
- Οι πολύποδες ως προσεκβολές του βλενογόννου της χολής, αντιμετωπίζονται με αφαίρεση της χολής και έτσι εξαλείφεται ο κίνδυνος κακοήθειας.
Η απορία που εύλογα δημιουργείται είναι το πώς γίνεται η πέψη όταν απουσιάζει η χολή. Η χολοκυστεκτομή τελικά δεν δημιουργεί διαταραχή στη πέψη, μετά απο μια σύντομη περίοδο προσαρμογής. Η ροή των απαραίτητων συστατικών γίνεται συνεχής προς το έντερο και απλά χάνεται η δυνατότητα αποθηκεύσης σε ρεζερβουάρ.
Η αντιμετώπιση πληθώρας περιστατικών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με πέτρες, λάσπη, πολύποδες ή χολοκυστίτιδα, δίνει σήμερα τη δυνατότητα στην χειρουργική μας ομάδα να εφαρμόζει ακόμη πιο ατραυματικές τεχνικές απο την τεχνική της κλασικής λαπαροσκόπησης.
ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΧΟΛΗΣ
Η αφαίρεση της χολής γίνεται με την κλασσική λαπαροσκόπηση, δια μέσου 3 ή 4 οπών στην κοιλιά και με την mini λαπαροσκόπηση.
Η τελευταία είναι μέθοδος διαδερμικής χολοκυστεκτομής που γίνεται με λεπτά εργαλεία 3 χιλιοστών σε διάμετρο. Με την τεχνική αυτή η επέμβαση γίνεται γρήγορα, με ακρίβεια και αναίμακτα διότι η διάμετρος των εργαλείων διαφέρει κατά πολύ από τα εργαλεία 5 και 10 χιλιοστών που χρησιμοποιούσαμε έως σήμερα.
Επίσης η διαδερμική προσπέλαση διενεργείτα χωρίς την χρήση τροκάρ, μειώνοντας το τραύμα στο κοιλιακό τοίχωμα στο ελάχιστο. Έτσι ο πόνος, που ως επι το πλείστον προέρχεται απο τις τομές στο δέρμα ελαχιστοποιείται.
Η όλη τεχνική έτυχε ευρείας αποδοχής απο τους ασθενής μας για όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά καθώς και το μειωμένο κόστος νοσηλείας.
Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι συνήθως για ένα βράδυ, όποια τεχνική και να επιλέξουμε. Τα τραύματα είναι μικρά και εύκολα διαχειρίσημα όσον αφορά την περιποίηση τους από τους ασθενείς.
Δεν απαιτείται αφαίρεση ραμμάτων καθώς γίνεται πλαστική μικροραφή για άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Η τοποθέτηση παροχετευτικών σωλήνων στην κοιλιακή χώρα είναι σπάνια, ακριβώς διότι η μέθοδος είναι απολύτως εξειδικευμένη στο να προκαλεί ελάχιστο τραύμα.
Η λαπαροσκόπηση καθιερώθηκε στην χειρουργική με την χολοκυστεκτομή και σήμερα μετά δύο και πλέον δεκαετίες έχει εξελιχθεί στην πλέον ασφαλή και «περιπατητική» μορφή επέμβασης που εφαρμόζουμε.