ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ ΑΔΕΝΑ

Οι επεμβάσεις στο θυρεοειδή αδένα έχουν ως στόχο:

  1. να αντιμετωπίσουν την παθολογία στον αδένα (όζοι, καρκίνος, αδενωμα, βρογχοκήλη)
  2. να διαφυλάξουν τα ζωτικά ανατομικά στοιχεία της περιοχής (λαρυγγικά νεύρα, παραθυρεοειδείς αδένες),
  3. να προσφέρουν στους ασθενείς γρήγορη επάνοδο στις δραστηριότητες τους,
  4. να μειώσουν την ανάγκη για χορήγηση ορμονών υποκατάστασης (θυροξίνη-Τ4) ή ασβεστίου,  όπου είναι δυνατό.

Η καλά σχεδιασμένη τομή στο δέρμα του τραχήλου, η προσεκτική μικροραφή και η χρήση σκευασμάτων βελτιστοποίησης της ουλής, χαρίζουν άριστο αισθητικό αποτέλεσμα μετά την επέμβαση.

ΑΙΤΙΑ ΑΦΑΙΡΕΣΗΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ

Ποιά είναι όμως τα αίτια που μας οδηγούν στο να αφαιρέσουμε όλο ή μέρος του θυρεοειδή αδένα.

Οι όζοι στο θυρεοειδή (πολυοζώδης βρογχοκήλη ή μονήρης όζος) είναι μια συνήθη αιτία για την οποία ο ασθενής παραπέμπεται για χειρουργείο. Κάποιοι όζοι στον θυρεοειδή μπορούν να παρακολουθηθούν ασφαλώς με τακτικές αιματολογικές εξετάσεις, υπερηχογραφήματα και αγωγή από του στόματος και άλλοι έχουν χαρακτηριστικά που συνηγορούν στην αφαίρεση τους.

Η αναγνώριση των περιπτώσεων που χρήζουν χειρουργείου είναι συνδυασμός των παραπάνω εξετάσεων και του αποτελέσματος της κυτταρολογικής εξέτασης υλικού απο τη βλάβη στον θυρεοειδή. Το υλικό συλλέγεται με παρακέντηση δια λεπτής βελόνης στοχεύοντας τους μεγαλύτερους απο τους όζους. Η όλη διαδικασία γίνεται υπό την καθοδήγηση υπερήχων, είναι σύντομη και πολύ καλά ανεκτή απο τους ασθενείς.

Άλλα αίτια αφαίρεσης του θυρεοειδή έχουν να κάνουν με την αυτόνομη λειτουργία όλου του αδένα (ν. Graves) ή ενός όζου (τοξικό αδένωμα). Η υπερέκκριση ορμονών στις περιπτώσεις αυτές δεν μπορεί να ελεγθεί με φαρμακευτική αγωγή. Συμπτώματα όπως ταχυκαρδίες, άγχος, διαταραχές εμμήνου ρήσης, απώλεια βάρους, τρόμος χεριών κ.α θεραπεύονται με την αφαίρεση του θυρεοειδή αδένα.

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι πολύ συχνή μεταξύ των γυναικών και  χρήζει παρακολούθησης με χορήγηση συνήθως θυροξίνης (Τ4). Η επέμβαση στις περιπτώσεις με Hashimoto έχει ένδειξη όταν ο αδένας  καθίσταται ρικνός και μη λειτουργικός με παρουσία όζων ή αποτιτανώσεων.

Τέλος τα περισσότερα είδη καρκίνου στον θυρεοειδή (πχ. θηλώδη, θηλακιώδη καρκινώματα) έχουν απόλυτη ένδειξη για χειρουργείο. Αυτό συνοδεύεται απο ταυτόχρονη αφαίρεση λεμφαδένων της περιοχής ή αυτή γίνεται σε δεύτερο χρόνο αναλόγως των αποτελεσμάτων της βιοψίας.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ

Όταν τεθεί η ένδειξη για επέμβαση αντιμετωπίζουμε με τον κατάλληλο τύπο εκτομής: ολική θυρεοειδεκτομή ή μερική θυρεοειδεκτομή (λοβεκτομή).

Ακολουθούμε πάντα τις αρχές σωστής εγχειρητικής τακτικής, για να εξαλείψουμε τυχόν επιπτώσεις.  Είμαστε απόλυτα εξοικειωμένοι στη χρήση τεχνολογικών βοηθημάτων που συντομεύουν την επέμβαση και την καθιστούν πιο ασφαλή. Τέτοια είναι τα ψαλίδια υπερήχων που προσφέρουν αναίμακτο πεδίο, νευροδιεγέρτες παρακολούθησης των νεύρων της φωνής και κατάλληλοι μεγεθυντικοί φακοί αναγνώρισης και προφύλαξης των ανατομικών στοιχείων της περιοχής.

Η τεχνική μας είναι αποτελεσματική στο να αποκλύει τις δυνητικές επιπλοκές της επέμβασης. Διαφυλάττει δηλαδή τα νεύρα της φωνής και τους παραθυρεοειδείς αδένες που είναι υπεύθυνοι για τα επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα.

Η νοσηλεία που απαιτείται μετά το χειρουργείο είναι βραχεία και υπολογίζεται σε μια ημέρα.

Μετεγχειρητικές θεραπείες και έλεγχος του θυρεοειδικού υπολείμματος ακολουθούν την επέμβαση σε περιπτώσεις καρκινωμάτων.

Ο χειρουργός μας που είναι εξειδικευμένος στην αφαίρεση του θυρεοειδή, απαντά στις απορίες σας μέσω e-mail.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΛΕΜΦΑΔΕΝΩΝ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

Call Now Button