ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΛΚΩΔΗ ΚΟΛΙΤΙΔΑ & ΝΟΣΟ CROHN

Η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα συνιστούν την ομάδα παθήσεων που είναι γνωστές ως φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου.

Διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το τμήμα του εντέρου που μπορεί να προσβάλουν. Επίσης, ως προς το βαθμό διήθησης του τοιχώματος του εντέρου, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές που προκαλούν και τον τρόπο χειρουργικής αντιμετώπισης.

ΕΛΚΩΔΗΣ ΚΟΛΙΤΙΔΑ

Η ελκώδης κολίτιδα προσβάλει μόνο το παχύ έντερο  και η φλεγμονή δεν επεκτείνεται σε βάθος στο τοίχωμά του. Είναι νόσος που συνοδεύεται συχνά από έξω εντερικές εκδηλώσεις (προσβολή ήπατος, αρθρώσεων, οφθαλμών κ.α). Η βαρύτητα αυτών δεν συνδέεται απαραίτητα με τη βαρύτητα της φλεγμονής στο παχύ έντερο.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η ελκώδης κολίτιδα διαγιγνώσκεται μετά βιοψία (λήψη τεμαχιδίου) από το έντερο κατά τη διάρκεια κολονοσκόπησης.

Η θεραπεία της νόσου είναι καταρχάς συντηρητική (με χρήση φαρμάκων αντιφλεγμονωδών, ανοσοτροποποιητικών, κορτιζόνης, βιολογικών παραγόντων) ως μονοθεραπεία ή συνδυασμού φαρμάκων. Στόχος είναι η επίτευξη ύφεσης των συμπτωμάτων.

Μετά την ύφεση ο ασθενής ακολουθεί σταδιακή μείωση της δοσολογίας. Θα απαιτηθεί τελικά για κάποιο διάστημα, η λήψη αγωγής για συντήρηση.

Συνήθως η νόσος ελέγχεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα κατ’ αυτόν τον τρόπο. Όταν όμως εμφανισθούν επιπλοκές ή η νόσος δεν ελέγχεται πλέον φαρμακευτικά, έχει θέση η χειρουργική θεραπεία.

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ

Για την επιτυχή αντιμετώπιση της οξείας προσβολής με επιπλοκή (πχ μεγάκολο) είναι καθοριστική η επιλογή της σωστής χρονικής στιγμής για επέμβαση. Για το λόγο αυτό ο ρόλος του χειρουργού πρέπει να αναζητείται πρώιμα στην οξεία προσβολή που δεν ανταποκρίνεται στα φάρμακα. Η επέμβαση εκλογής είναι τότε η υφολική κολεκτομή που απομακρύνει τον σηπτικό παράγοντα και δίνει χρόνο για αποκατάσταση της συνέχειας του εντέρου σε δεύτερο χρόνο (υπό εγχειρητικές συνθήκες χωρίς φλεγμονή).

Ειδικά για την περίπτωση της ελκώδους κολίτιδας χωρίς επιπλοκή, η επέμβαση της πρωκτοκολεκτομής με j pouch,  είναι η επέμβαση εκλογής. Εκτός απο την αφαίρεση του παχέος εντέρου, κατασκευάζουμε ένα τεχνητό θύλακα που θα υποδέχεται το περιεχόμενο του εντέρου πρωτού αυτό αποβληθεί. Αποφεύγονται με αυτό τον τρόπο οι εξάρσεις της νόσου, απαλλάσσεται ο ασθενής από τη μακροχρόνια λήψη φαρμάκων και τις επιπλοκές τους. Αντιμετωπίζεται η κακή κατάσταση θρέψης και το σημαντικότερο ΑΠΑΛΛΑΣΕΤΑΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΣΤΟ ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ.

ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ CROHN

Εξίσου δύσκολα διλήμματα τίθενται και στην αντιμετώπιση της νόσου του Crohn. Μια φλεγμονώδη νόσο που χρειάζεται μακροχρόνια παρακολούθηση, φαρμακευτική αγωγή και χειρουργική αντιμετώπιση των επιπλοκών της.

Η νόσος του Crohn μπορεί δυνητικά να προσβάλει όλο τον πεπτικό σωλήνα (στομάχι, λεπτό έντερο, παχύ έντερο, σκωληκοειδή απόφυση). Η φλεγμονή αυτού είναι ολοτοιχωματική. Το χαρακτηριστικό της νόσου είναι η δημιουργία συριγγίων, στενωμάτων και αποστημάτων, που πολλές φορές αφορούν και στην περιοχή του πρωκτού.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Κενώσεις με βλέννη και αίμα, κοιλιακά άλγη, πυρετός, κακουχία, αδυναμία και κακή θρέψη επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η φαρμακευτική αγωγή μετα τη διάγνωση με ενδοσκόπηση, στόχο έχει να προφυλάξει απο την εκδήλωση εξάρσεων και επιπλοκών της νόσου. Η εγχειρητική τακτική ωστόσο στους ασθενεί με νόσο του Crohn παρουσιάζει ιδιαιτερότητες. Ο λόγος είναι ότι επειδή η νόσος αφορά  όλο τον πεπτικό σωλήνα, δεν καθίσταται θεραπευτική η αφαίρεση κάποιου τμήματος εντέρου. Η χειρουργική δίνει λύση στα τοπικά προβλήματα που ανακύπτουν (τα συρίγγια, τα στενώματα, τα αποστήματα) διαφυλάσσοντας όσο δυνατό περισσότερο τμήμα εντέρου.

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ – ΣΥΡΙΓΓΙΑ – ΑΠΟΣΤΗΜΑΤΑ –  ΣΤΕΝΩΜΑΤΑ

Η χειρουργική εκτομή τμήματος εντέρου (πχ ειλεοτυφλεκτομή) που έχει προσβληθεί από νόσο του Crohn είναι αντικείμενο εξειδικευμένης χειρουργικής στον τομέα των φλεγμονωδών νόσων. Συνήθως η στένωση τμήματος εντέρου, τα ενδοκοιλιακά αποστήματα και τα συρίγγια είναι αυτά που οδηγούν στην λήψη απόφασης για χειρουργείο.

Το ίδιο και η αντιμετώπιση των πρωκτικών συριγγίων και αποστημάτων, που δεν είναι ίδια ως προς τη βαρύτητα με αυτά του γενικού πληθυσμού.

Αναζητήστε λεπτομέρειες για τις επεμβάσεις, τα λειτουργικά τους αποτελέσματα, τις επιπλοκές, το χρόνο αποθεραπείας κλείνοντας ένα ραντεβού μαζί μας. Η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα είναι αντιμετωπίσημες.

ΨΑΧΝΕΤΕ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΑΣ;

Call Now Button