Ο καθαρισμός λεμφαδένων τραχήλου, όταν πρόκειται για καρκίνωμα στον θυρεοειδή ενίοτε κρίνεται απαραίτητος. Οι ομάδες λεμφαδένων με το μεγαλύτερο κίνδυνο για μετάσταση πρέπει να αφαιρεθούν.
Παλαιότερα ο λεμφαδενικός καθαρισμός γίνονταν ριζικά. Περιελάμβανε την αφαίρεση εκτός των λεμφαδενικών ομάδων του τραχήλου και ευγενών στοιχείων της περιοχής που αύξαναν τη νοσηρότητα της επέμβασης.
Η πρακτική μας σήμερα βασίζεται σε «τροποποιημένες» ριζικές επεμβάσεις. Έτσι, διατηρούνται τα ευγενή στοιχεία του τραχήλου και εστιάζουμε στην αφαίρεση μόνο των λεμφαδένων.
ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΛΕΜΦΑΔΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ
Η αναγκαιότητα του λεμφαδενικού καθαρισμού για τα χαμηλής κακοήθειας νεοπλάσματα του θυρεοειδή (θηλώδες και θυλακιώδες καρκίνωμα) αποτελεί αμφιλεγόμενο θέμα. Συνήθως, ο λεγόμενος κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός, που έχει και τη μικρότερη νοσηρότητα από όλα τα είδη καθαρισμού είναι επαρκής.
Ο κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός εφαρμόζεται από τη χειρουργική μας ομάδα σε θηλώδη καρκινώματα που ξεπερνούν το 1 εκ. Αυτό γίνεται ταυτόχρονα με τη θυρεοειδεκτομή για να αποφύγει ο ασθενής δεύτερη επέμβαση.
Η ΜΕΤΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΤΡΑΧΗΛΙΚΟΥΣ ΛΕΜΦΑΔΕΝΕΣ ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΗΣ ΚΑΚΟΗΘΕΙΑΣ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ (ΘΗΛΩΔΕΣ ΚΑΙ ΘΗΛΑΚΙΩΔΕΣ) ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ. Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΛΕΜΦΑΔΕΝΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΠΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΠΩΝ.