ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Frequently Asked Questions

ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ

ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΘΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΟΥΛΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ;

Καταρχήν εξασφαλίζουμε τη συμμετρία της τομής ακόμη και αν η βλάβη στον θυρεοειδή αφορά τον ένα λοβό. Επίσης γίνεται προσπάθεια να ταυτιστεί η τομή με κάποια πτυχή του δέρματος και να είναι τόσο μεγάλη όσο επαρκεί για να γίνει η επέμβαση με ασφάλεια (συνήθως 6 εκ ). Τα παραπάνω σε συνάρτηση με την πλαστική μικροραφή του δέρματος, αρκούν για να αποσπούμε συνεχώς κολακευτικά σχόλια από τους ασθενείς μας.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ;

Όχι πάντα. Ανάλογα με την παθολογία που φέρει και όπως αυτή έχει διερευνηθεί με τις προεγχειρητικές εξετάσεις αποφασίζεται εάν θα γίνει ολική ή μερική αφαίρεση. Στα πλεονεκτήματα της μερικής αφαίρεσης κυριαρχεί η αποδέσμευση από την δια βίου χορήγηση θυροξίνης και στα μειονεκτήματα η πιθανότητα για επανεπέμβαση αν το αποτέλεσμα της βιοψίας του τμήματος που θα αφαιρεθεί το επιβάλλει.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΦΩΝΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ;

Παρ’όλο που οι χειρισμοί στην περιοχή που βρίσκονται τα νεύρα για τη νεύρωση των φωνητικών χορδών και των μυών του λάρυγγα, προκαλούν κάποιες αλλαγές στη φωνή, αυτές δεν είναι αντιληπτές. Οτιδήποτε περισσότερο, που μεταφράζεται σε βραχνάδα ή αδυναμία της φωνής, συμβαίνει σπάνια και συνήθως αποκαθίσταται σε χρονικό διάστημα ημερών ή μερικών εβδομάδων. Μόνιμες βλάβες είναι εξαιρετικά σπάνιες.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΘΕΙ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ Η ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΝΕΥΡΩΝ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ;

Υπάρχει και γίνεται με την χρήση κατά τη διάρκεια της επέμβασης μιας συσκευής που ονομάζεται νευροδιεγέρτης. Πρέπει όμως να τονιστεί ότι η ακεραιότητα των ζωτικών δομών στον τράχηλο είναι συνιστώσα τριών παραμέτρων: της εμπειρίας του χειρουργού, της εφαρμογής των κανόνων σωστής εγχειρητικής πρακτικής και της χρήσης των τεχνολογικών βοηθημάτων σωστά, όπου απαιτείται. Αν έπρεπε να ξεχωρίσουμε κάποια από τις τρείς παραμέτρους αυτή θα ήταν η πιστή εφαρμογή των κανόνων της σωστής εγχειρητικής πρακτικής.

ΓΙΑΤΙ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ;

Τέσσερις μικροί αδένες είναι αυτοί που εκκρίνουν την παραθορμόνη, την ορμόνη που ελέγχει τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα. Οι αδένες αυτοί βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με τον θυρεοειδή αδένα, σε μερικές δε περιπτώσεις βρίσκονται μέσα στον θυρεοειδή. Ένα κύριο μέλημα στο χειρουργείο ,μεταξύ άλλων είναι να διαφυλαχθεί ικανός παραθυρεοειδικός ιστός για να διατηρεί τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα φυσιολογικά. Παρότι αυτό επιτυγχάνεται, παροδική δυσλειτουργία των παραθυρεοειδών λόγω των εγχειρητικών χειρισμών επιβάλλει μερικές φορές την βραχύχρονη χορήγηση ασβεστίου στους ασθενείς μας και μετά την έξοδο τους από το νοσοκομείο. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί εκ των προτέρων να προβλεφθεί.

ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΔΕΝΩΜΑΤΟΣ ΣΕ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΗ ΑΔΕΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΜΕΣΟΥ ΜΙΑΣ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗΣ ΤΟΜΗΣ ΣΤΟΝ ΤΡΑΧΗΛΟ;

Πρόκειται για την αφαίρεση του παραθυρεοειδούς και του αδενώματος που φέρει με την λεγόμενη ελάχιστα επεμβατική τεχνική. Μετά τον απεικονιστικό έλεγχο που γίνεται πριν το χειρουργείο και την παθολογία που έχει αναγνωρισθεί στον ή στους παραθυρεοειδείς, περίπου το 50% των ασθενών θα κριθεί κατάλληλο να υποβληθεί σε αυτού του είδους την επέμβαση.

ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΛΕΜΦΑΔΕΝΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ ΚΑΙ ΤΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ;

Σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν λεμφαδένες από τον τράχηλο κατά τη διάρκεια ή μετά από την θυρεοειδεκτομή. Η αφαίρεσή τους συνήθως δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στον ασθενή , διασφαλίζει τον τοπικό έλεγχο της νόσου και δίνει επιπλέον στοιχεία που χρειάζονται για να αποφασιστεί η μετεγχειρητική θεραπεία.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΩ ΣΕ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΟ ΙΩΔΙΟ ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ;

Προφανώς η διάγνωση στην περίπτωση σας έχει να κάνει με κάποιο νεόπλασμα του θυρεοειδή και έχετε τα κριτήρια που υπαγορεύουν συμπληρωματική θεραπεία . Το ραδιενεργό ιώδιο χορηγείται για να καταστρέψει το σύνολο των θυρεοειδικών κυττάρων που έχουν απομείνει μετά την επέμβαση. Αυτός ο συνδυασμός χειρουργείου και μετεγχειρητικής θεραπείας είναι αποτελεσματικός στο να θεραπεύσει τελικά τους περισσότερους ασθενείς με νεοπλασία στον θυρεοειδή.

ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΡΙΑΤΡΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ;

Βαριατρική χειρουργική είναι η χειρουργική που εφαρμόζουμε για τον έλεγχο της σοβαρής παχυσαρκίας. Οι βαριατρικές επεμβάσεις έχουν σχεδιασθεί αφενός για να βελτιώσουν την υγεία μας και το ενδεχόμενο ανάπτυξης μελλοντικών ασθενειών και αφετέρου για να συμβάλουν στη μείωση του σωματικού μας βάρους. Η επέμβαση λειτουργεί ρυθμίζοντας την ποσότητα της τρο