ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΑΡΑ ΘΥΡΕΟΕΙΔΩΝ ΑΔΕΝΩΝ

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ – ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

Παραθυρεοειδεκτομή είναι η επέμβαση αφαίρεσης ενός ή περισσοτέρων παραθυρεοειδών αδένων (συνήθως οι παραθυρεοειδείς αδένες είναι τέσσερις, πέριξ του θυρεοειδή). Αποτελεί τη θεραπεία εκλογής σε περιπτώσεις ασθενών με πρωτοπαθή υπερπαραθυρεοειδισμό (πχ αδένωμα παραθυρεοειδούς), κακοήθη νεοπλάσματα παραθυρεοειδών και υπερλειτουργία αυτών  λόγω νεφρικής ανεπάρκειας.

ΟΦΕΛΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

Η αφαίρεση του παραθυρεοειδούς αδένα που υπερλειτουργεί, βελτιώνει  τα συμπτώματα των ασθενών και τους απαλλάσσει από το χρονίως αυξημένο ασβέστιο. Αυτό επηρεάζει την καρδιακή λειτουργία και αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη κακοήθειας στο μέλλον εάν αφεθεί αυξημένο.

Ιδιαίτερα σημαντική επίσης είναι η βελτίωση μετά την επέμβαση συμπτωμάτων από την ψυχική-νοητική σφαίρα. Η κατάθλιψη, η ελαττωματική συγκέντρωση και μνήμη, συμπτώματα που οι ασθενείς δεν συνδέουν  με τους παραθυρεοειδείς βρίσκουν θεραπεία.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Εξετάσεις εντοπισμού της βλάβης προεγχειρητικά όπως:

  1. sestamibi scan,
  2. υψηλής ευκρίνειας υπερηχογράφημα,
  3. αξονονική τομογραφία,
  4. μαγνητική τομογραφία τραχήλου και
  5. PTH assay διεγχειρητικού δηλαδή προσδιορισμού της  παραθορμόνης (ορμόνη που παράγεται από τους παραθυρεοειδείς αδένες).

βοηθούν στο να διενεργήσουμε μια απόλυτα στοχευμένη αφαίρεση, με μικρή τομή.

ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ

Η επέμβαση στις μέρες μας γίνεται με γνώμονα την όσο μικρότερη χειρουργική παρέμβαση στον τράχηλο (minimally invasive parathyroidectomy), τη μικρότερη δηλαδή τομή.

Η διεγχειρητική μέτρηση των επιπέδων της παραθορμόνης και η μείωση αυτών μετά την αφαίρεση του πάσχοντος παραθυρεοειδούς είναι δηλωτική επιτυχίας της επέμβασής μας, πριν ακόμη κλείσουμε την τομή μας. Κάθε αδένωμα παραθυρεοειδούς που υπερλειτουργεί αφαιρείται με ασφάλεια και βεβαιότητα.

Οι ασθενείς συνολικά απολαμβάνουν μικρή διάρκεια νοσηλείας, άριστο αισθητικό αποτέλεσμα (μικρή τομή που αποκαθίσταται με πλαστική ραφή) και άμεση επαναφορά του ασβεστίου σε φυσιολογικά επίπεδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΓΙΑ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΛΕΜΦΑΔΕΝΩΝ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΣΕ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΠΑΡΑΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ

ΨΑΧΝΕΤΕ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΑΣ;

Call Now Button