ΓΑΣΤΡΙΚΟ ΜΑΝΙΚΙ

Sleeve Gastrectomy

Η επέμβαση που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στο χώρο της βαριατρικής χειρουργικής είναι το γαστρικό μανίκι ή sleeve gastrectomy (σλιβ).

Η αποτελεσματικότητά της συγκρίνεται με αυτή πιο “πολύπλοκων” βαριατρικών επεμβάσεων. Η απώλεια βάρους, η διατήρηση της σε βάθος χρόνου και ο έλεγχος των συνυπαρχόντων νοσημάτων, όπως ο διαβήτης, επιτυγχάνονται με ευκολία. Βελτιώνονται επίσης η αρτηριακή πίεση, η ποιότητα του ύπνου, η διάθεση, η ευεξία και οι μυοσκελετικοί πόνοι. Σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς καλούνται να μειώσουν ή να εγκαταλείψουν την πρό του χειρουργείου φαρμακευτική τους αγωγή.

Το χειρουργείο γίνεται λαπαροσκοπικά και η νοσηλεία διαρκεί 1-2 ημέρες. Σε 2 εβδομάδες οι ασθενείς έχουν επανέλθει πλήρως στις δραστηριότητές τους.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

Ο ρυθμός και το μέγεθος της απώλειας βάρους, δεν μπορούν να γενικευθούν για όλους τους ασθενείς. Η επιτυχία στην επέμβαση κρίνεται από την μείωση του βάρους κατά το 50-75% του υπερβάλλοντος. Οι περισσότεροι όμως από τους ασθενείς μας επιδεικνύουν μεγαλύτερη απώλεια από την αναμενόμενη και σε αυτό βοηθά η συστηματική παρακολούθηση.

Με το γαστρικό μανίκι επιτυγχάνουμε δραστική μείωση του όγκου του στομάχου, δίνοντάς του τη μορφή σωλήνα.  Η ποσότητα της τροφής ή υγρών που μπορεί αυτό να υποδεχθεί μετά το χειρουργείο μετριέται σε περίπου 100 ml. Οι περιορισμοί λοιπόν στον τρόπο θρέψης μετεγχειρητικά, είναι μέσα στα βασικά αντικείμενα της παρακολούθησης. Στα πλαίσια αυτής δίνονται κανόνες σωστής διατροφής, καθώς και ιδέες για γεύματα που ταιριάζουν στο “νέο” στομάχι.

Η μείωση της όρεξης είναι ένα φαινόμενο που οφείλεται στην απομάκρυνση μίας ορεξιογόνου ορμόνης μαζί με το στομάχι που αφαιρούμε. Το αποτέλεσμα αυτό είναι καθ’ όλα επιθυμητό γιατί μαζί με την μείωση της ποσότητας τροφής που χωράει το στομάχι έχουμε μία ΕΥΚΟΛΗ απώλεια βάρους ΧΩΡΙΣ να αισθανόμαστε στέρηση. Επιπρόσθετα η αλλαγή της προτίμησης σε κάποια είδη τροφών (συνήθως τα λιγότερο υγειινά!!), έρχεται να συμβάλλει στην υιοθέτηση ενός νέου τρόπου ζωής. Τελικά η απώλεια βάρους που θα επέλθει ολοκληρώνεται 12-18 μήνες μετά το χειρουργείο.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Η από του στόματος αναπλήρωση βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων είναι απαραίτητη τους πρώτους 12 μήνες. Μέχρι να προσαρμοστεί ο οργανισμός στο νέο τρόπο διατροφής χρειάζεται να τον υποστηρίξουμε. Θα ενημερωθείτε για το πρόγραμμα αιμοληψιών και ελέγχου της κατάστασης της θρέψης σας από τον ιατρό μας. Υποστήριξη με τη βοήθεια διαιτολόγου παρέχεται σε πιο “δύσκολες” περιπτώσεις.

Η ως τώρα εμπειρία μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό δείχνει ότι το γαστρικό μανίκι είναι μια ιδιαίτερα αποτελεσματική επέμβαση για απώλεια βάρους. Οι πιθανές επιπλοκές αφορούν την πρώτη μετεγχειρητική περίοδο και είναι κάτω του 0,5%. Η πιθανότητα αυτή ισούται ή είναι χαμηλότερη με αυτή άλλων επεμβάσεων που έχουν “καθιερωθεί” στην συνείδηση των ασθενών.

Η επιλογή του χειρουργείου απαιτεί σωστή προετοιμασία και γνώση των απαιτήσεων που θα προκύψουν μετεγχειρητικά. ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΤΩΡΑ. ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΝΙΜΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ.

ΟΧΙ ΠΙΑ ΔΙΑΙΤΑ, ΣΠΑΣΤΕ ΤΟ ΦΑΥΛΟ ΚΥΚΛΟ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ.

Call Now Button