Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αντιμετωπίζεται σήμερα με τη βοήθεια της λαπαροσκοπικής χειρουργικής.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Η συχνότητα των συμπτωμάτων της παλινδρόμησης ποικίλει. Το 40% περίπου των ασθενών αναφέρει συμπτώματα μία φορά το μήνα, το 20% αυτών μία φορά εβδομαδιαίως και το 7% μία φορά ημερησίως.
Αυτά μπορεί να έχουν άλλοτε άλλη ένταση. Τα συμπτώματα ποικίλουν από την «καούρα» και την πικρία (αίσθηση του οξέος στο πίσω μέρος της γλώσσας) μέχρι την δυσφαγία, τον βήχα, και την αναιμία. Επίσης, ενδέχεται να παρατηρηθούν αλλοιώσεις στα δόντια από την μακροχρόνια έκθεση στο οξύ του στομάχου.
Ενίοτε η συντηρητική θεραπεία με φάρμακα που μειώνουν την έκκριση οξέος από το στομάχι αποτυγχάνει ή η χρόνια λήψη τους δημιουργεί επιπλοκές και διαταράσσεται η ποιότητα ζωής. Τότε θέση έχει η χειρουργική θεραπεία.
ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΟΚΗΛΗ
Προεγχειρητική μελέτη της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά είναι απαραίτητη. Δεν είναι όλες οι μορφές παλινδρόμησης ίδιες, ενώ μπορεί να συνυπάρχει διαφραγματοκήλη.
Οι εξετάσεις που γίνονται πρίν το χειρουργείο σκοπό έχουν να αναδείξουν την ανατομία της περιοχής. Η ύπαρξη διαφραγματοκήλης είναι μία σημαντική πληροφορία και το μέγεθός της επηρεάζει την χειρουργική τακτική.
Επίσης ο τρόπος που λειτουργεί το στομάχι και ο οισοφάγος είναι αντικείμενο άλλων εξετάσεων όπως η μανομετρία και η 24ωρη Ph μετρία. Με την ολοκλήρωση των απαραίτητων εξετάσεων μπορούμε να προτείνουμε την κατάλληλη χειρουργική θεραπεία.