ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Δρ. Νικόλαος Κοντοράβδης

O χειρουργός λαπαροσκόπος Νικόλαος Κοντοράβδης, γεννήθηκε το 1971 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Μεγάλωσε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το ιδιωτικό λύκειο ¨Η Eλληνική παιδεία¨ στο Μαρούσι.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

Το 1989 με τη διαδικασία των Πανελληνίων εξετάσεων εισέρχεται στην Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, στη Θεσσαλονίκη. Αποφοιτεί από τη Σ.Σ.Α.Σ  και την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το έτος 1995.

Τα έτη που ακολουθούν έως την έναρξη της ειδίκευσής του το έτος 1999, σηματοδοτούν την πρώτη του επαγγελματική εμπειρία. Αρχικά ως Ιατρού Μονάδος στον νομό Ρεθύμνου και μετέπειτα σε κλινικές και τμήματα του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών.

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Ολοκληρώνει την  ειδίκευσή του στη Γενική Χειρουργική τον Σεπτέμβριο του 2005 μετά από 6ετή εκπαίδευση στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο και το Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθηνών υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Π.Β Δημακάκου.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, διακρίθηκε για το ήθος και την εργατικότητά του λαμβάνοντας σχετικό τιμητικό τίτλο, αλλά και για τις επιστημονικές του γνώσεις. Συμμετείχε σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της κλινικής, από την κλινική πράξη έως το πειραματικό χειρουργείο, ενώ η αγάπη του για τη λαπαροσκοπική χειρουργική είναι εμφανής και ως τελειόφοιτος γίνεται εκπαιδευτής στα σεμινάρια λαπαροσκοπικής χειρουργικής που διοργανώνονται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Λαπαροσκοπικής  Χειρουργικής.

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ

Η κλινική μελέτη του σχετικά με την «επίδραση της γρελίνης στο χειρουργικό stress» το ίδιο διάστημα, αποτέλεσε και το θέμα της διδακτορικής του διατριβής, που του απέφερε τον τίτλο του διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Απρίλιο του 2009.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

H επαγγελματική του εμπειρία εμπλουτίζεται διαρκώς όντας επιμελητής χειρουργός στα 401 ΓΣΝΑ και ΝΙΜΤΣ, ενώ δραστηριοποιείται στον ιδιωτικό τομέα από το 2006.

Μεγάλο μέρος της εμπειρίας του στην χειρουργική του πεπτικού και κυρίως του καρκίνου του παχέος εντέρου και των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, την απέκτησε δίπλα στον χειρουργό Σωτήρη Μπαράτση, πρωτοπόρο στο εν λόγω πεδίο στην Ελλάδα. Η συνεργασία τους αναμφίβολα αποτέλεσε παράγοντα που οδήγησε στην διαμόρφωση της χειρουργικής του προσωπικότητας.

Weightloss Surgery

Το 2013 μεταβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο στην προσπάθεια για αναζήτηση της πλέον εξειδικευμένης γνώσης στους  τομείς που όπως διαφαίνεται  θα αποτελέσουν και το αντικείμενο του ιδιαίτερου ενδιαφέροντός του:  τη χειρουργική της παχυσαρκίας και των ενδοκρινών αδένων.

ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στα Hammersmith Hospital και University College Hospital του Λονδίνου θα εξειδικευθεί δίπλα σε ηχηρά ονόματα του χώρου. Η θητεία του ως Senior Clinical Fellow και εν συνεχεία ως Senior Registrar (επιμελητής σε έμμισθη θέση), θα του δώσουν την επιστημονική ώθηση να αναπτύξει την χειρουργική του τεχνική και να αποκτήσει ολοκληρωμένη και βαθιά γνώση στο αντικείμενο ενδιαφέροντός του.

Οι ελάχιστα επεμβατικές (λαπαροσκοπικές) τεχνικές εξακολουθούν να βρίσκουν εφαρμογή στην πιο εξελιγμένη μορφή τους  στα νοσοκομεία του Λονδίνου που εργάζεται και συντελούν στην τεχνική του αρτιότητα. Επεμβάσεις όπως η λαπαροσκοπική βουβωνοκήλη, η λαπαροσκοπική αφαίρεση χολής και το γαστρικό μανίκι λαπαροσκοπικά, εκτελούνται καθημερινά. Επίσης εξοικειώνεται με νέα τεχνολογικά βοηθήματα στο χειρουργείο, που πλέον αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για την εξάλειψη επιπλοκών στην εφαρμογή παραδοσιακών χειρουργικών τεχνικών.

ΠΑΡΟΥΣΑ ΘΕΣΗ

Σήμερα ο χειρουργός κος Κοντοράβδης Νικόλαος είναι Αν. Διευθυντής Β΄Χειρουργικής Κλινικής στο Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ και δραστηριοποιείται στον ιδιωτικό τομέα, συνεργαζόμενος με γνωστές ιδιωτικές κλινικές της Αθήνας.

 1. 25th International Congress of the European Association for Endoscopic Surgery – Frankfurt 2017
 2. 1st IFSO Online Symposium – “The right procedure for the right patient”  – The importance of the selection in bariatric/metabolic interventions – 2016
 3. 24th International Congress of the European Association for Endoscopic Surgery –  Amsterdam 2016
 4. Masterclass Esophagogastric Surgery Part II: Benign Disease – Athens 2016
 5. Workshop “Towards an ever less invasive surgery” – Naples (Italy), Monaldi Hospital – 2016
 6. 30ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής & Διεθνές Χειρουργικό Φόρουμ με θέμα «Ποιότητα και Ασφάλεια στη Χειρουργική» – 2016
 7. 23rd United European Gastroenterology Week
 8. 20th World Congress of the International Federation for the Surgery of Obesity and Metabolic Disorders – Vienna 2015
 9. One Anastomosis Gastric Bypass του 20th World Congress of the International Federation for the Surgery of Obesity and Metabolic Disorders – Vienna 2015
 10. Bariatric / Metabolic Gastric Plication του 20th World Congress of the International Federation for the Surgery of Obesity and Metabolic Disorders –  Vienna 2015
 11. Surgical Controversies in the Bariatric and Metabolic Specialty, που διοργάνωσε το Ethicon Bariatric Symposium – 2014
 12. “Laparoscopic Gastric Bypass with Fobi Ring –