ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΜΙ;

Η παχυσαρκία είναι ένα κυρίαρχο φαινόμενο στον χώρο της υγείας που έχει λάβει επιδημικές διαστάσεις στις δυτικές κοινωνίες. Στοιχεία έρευνας και παρακολούθησης του πληθυσμού έχουν δείξει ότι είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για πολλές ασθένειες και συνοδεύεται από σημαντική νοσηρότητα και θνητότητα.
Το πλέον διαδεδομένο «μέτρο» της παχυσαρκίας είναι ο διεθνώς αναγνωρισμένος δείκτης μάζας σώματος ή BMI. Μπορεί κανείς να υπολογίσει το BMI διαιρώντας το σωματικό βάρος με το τετράγωνο του ύψους (kg/m2). BMI 18,5-24,9 θεωρείται φυσιολογικό, ενώ κάποιος με BMI 25-29,9 θεωρείται υπέρβαρος. Πάνω από BMI 30 έχουν τοποθετηθεί τα όρια της παχυσαρκίας που περαιτέρω διαιρούνται σε παχυσαρκία κλάσης Ι, ΙΙ και ΙΙΙ.
Το να λάβουμε υπ’ όψιν και άλλους παράγοντες, όπως την ολική μυϊκή μάζα ή την περίμετρο της μέσης είναι πολλές φορές επιβεβλημένο. Για παράδειγμα κάποιος με σημαντικά ανεπτυγμένη μυϊκή μάζα μπορεί να έχει αυξημένο BMI αλλά να μην θεωρείται παχύσαρκος. Η περίμετρος της μέσης έχει βρεθεί ότι είναι ένας σημαντικός δείκτης υπολογισμού του σπλαγχνικού λίπους. Περίμετρος μέσης μεγαλύτερη των 88 εκ. στις γυναίκες ή μεγαλύτερη από 102 εκ. στους άνδρες συνδέεται με ανάπτυξη παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία.
Είναι λοιπόν μόνο το ΒΜΙ ο δείκτης που πρέπει να μας οδηγεί στις αποφάσεις μας;
Κλινικές μελέτες έδειξαν ότι η εκτίμηση της βαρύτητας ή της νόσου πιο σωστά, έρχεται μέσα από την εκτίμηση της βαρύτητας των συνυπαρχόντων με την παχυσαρκία νοσημάτων. Για παράδειγμα, ένας ασθενής με λιγότερα κιλά και χαμηλότερο BMI, λόγω σοβαρών συνυπαρχόντων νοσημάτων, είναι υποψήφιος για περισσότερο δραστικό χειρουργείο από ότι ένας άλλος χωρίς συνυπάρχοντα νοσήματα.
Η βαριατρική χειρουργική είναι σήμερα η μόνη μέθοδος που επιτυγχάνει σημαντική μείωση του βάρους και διατήρηση της απώλειας αυτής επί μακρόν, με συνοδό βελτίωση της υγείας γενικότερα. Με τις αλλαγές που έγιναν στην πορεία του χρόνου στις επεμβάσεις, οι νέες τεχνικές ακολουθούν πλέον τις εξής βασικές αρχές:
- Περιορισμός της χωρητικότητας του στομάχου ( γαστικό μανίκι, γαστρικός δακτύλιος)
- Περιορισμός της χωρητικότητας του στομάχου και μικρού βαθμού δυσαπορρόφηση (γαστρική παράκαμψη, mini γαστρική παράκαμψη)
- Περιορισμός της χωρητικότητας του στομάχου και μεγαλύτερου βαθμού δυσαπορρόφηση (εξειδικευμένες παρακάμψεις)
Ακολουθήστε μας και στο facebook στη διεύθυνση: