Η ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΗ ΒΟΥΒΩΝΟΚΗΛΗ
Ζητήσαμε την άποψη του Γενικού Χειρουργού Νικολάου Κοντοράβδη, τέως Επιμελητή στο University College Hospital του Λονδίνου και εξειδικευμένου λαπαροσκόπου, για το πως θεραπεύεται σήμερα η κήλη.
Η κήλη ως το πλέον συχνό χειρουργικό νόσημα αποτελεί συχνά θέμα συζήτησης μεταξύ των ασθενών που θέλουν να ενημερωθούν για τυχόν εξελίξεις στον τομέα της αντιμετώπισης.
ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ – ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
Ιστορικά η διόρθωση της κήλης πέρασε από την εποχή της απλής συρραφής, στη συρραφή με πλέγμα και την τοποθέτηση πλέγματος χωρίς ραφές. Αρχικά το πλέγμα καθηλώνεται με ραφές, δίκην «μπαλώματος», στο πρόσθιο κοιλιακό τοίχωμα για να μην υποχωρήσει από την θέση του.
Αργότερα επινοήσαμε τη τεχνική για τοποθέτηση χωρίς ραφές. Η τοποθέτηση του λαπαροσκοπικά, μέσα από την κοιλιά, είναι σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους η πλέον σταθερή.
Το πλέγμα παρεμβάλεται μεταξύ του κοιλιακού τοιχώματος και των σπλάγχνων. Έχοντας ικανό μέγεθος μπορεί να «κρατηθεί» στη θέση του από την ίδια την πίεση των σπλάγχνων της κοιλιάς, χωρίς ραφές.
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΗΣΗΣ
Η λαπαροσκοπική τοποθέτηση που προσέδωσε μικρές τομές και ελάχιστο πόνο, επισφράγισε την επιτυχία της μεθόδου. Έτσι οι ασθενείς επιστρέφουν πολύ σύντομα, μετά τη «μικρή παρένθεση» του χειρουργείου τους στις συνήθεις δραστηριότητές τους.
Το πλέγμα μετά τη λαπαροσκοπική τοποθέτησή του έχει ισχυροποιήσει όλο το κατώτερο κοιλιακό τοίχωμα και όχι μόνο το βουβωνικό κανάλι.
Σύμφωνα με τον κ. Κοντοράβδη, “τα τελευταία 10 έτη που εκτελούμε την επέμβαση αποκαλύψαμε την αξία της τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα”.
Τα ποσοστά υποτροπής της κήλης μετά το χειρουγείο είναι ακόμη χαμηλότερα από αυτά της ανοικτής μέθοδου. Χωρίς την «τάση» που προκαλούν οι ραφές, οι υποτροπές μειώθηκαν στο ελάχιστο.
ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΗΛΗΣ
Λαπαροσκοπικά χειρουργούμε ασθενείς με κήλη στους οποίους απέτυχε η ανοικτή μέθοδος, όσους έχουν κήλη στη μία ή και στις δύο βουβωνικές χώρες.
Σε κάθε περίπτωση η λαπαροσκοπική τοποθέτηση των εργαλείων μας είναι η ίδια. Δεν απαιτούνται δηλαδή παραπάνω από τρείς μικρές τομές για να διορθώσουμε ακόμη και τις αμφοτερόπλευρες βουβωνοκήλες.
Οι περιορισμοί εφαρμογής της μεθόδου είναι ελάχιστοι και δεδομένης της εμπειρίας μας, δύσκολες περιπτώσεις κηλών θεραπεύονται και αυτές λαπαροσκοπικά.
Η λαπαροσκόπηση λοιπόν είναι το μέλλον για την αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης και άλλων κηλών του κοιλιακού τοιχώματος.
Παραμένουμε προσηλωμένοι στις αρχές της σωστής εγχειρητικής τεχνικής. Ακολουθούμε τις εξελίξεις στη χειρουργική για να προσφέρουμε στον ασθενή την πλέον στοχευμένη και ανώδυνη θεραπεία .